Rosnąca popularność polskich składników w kuchni

 

Rozmawiałem ostatnio w Berlinie z grupą znajomych z całego świata o… polskiej kuchni! Spytali się mnie, co tam mamy ciekawego poza “pierogies” i “wodka”. Po kolejnym kwadransie zaczynali grzecznie zmieniać temat, bo zdrowo się rozkręciłem. 

Pamiętasz tę scenę z Forresta Gumpa, gdy Baba wymienia wszystkie potrawy z krewetek? No :)

Podrzuciłem im przede wszystkim ziemniaki. Pewnie dlatego, że niedawno miałem ciekawy projekt w Hajnówce. Wystarczy kwadrans na wschodzie i człowiek natychmiast poznaje tysiąc nowych zastosowań klasycznego pyrka. Placki, kiszki, tarty, naleśniki, makarony, ziemniaki w mundurkach, na parze, grillowane, smażone, pieczone, tłuczone, siekane, frytki, talarki, faszerowane i przetykane. I wiele więcej.

Potem owoce i warzywa. Jabłka, gruszki, śliwki, owoce leśne, buraki, ogórki. Potem runo leśne – grzyby, korzenie, owoce, orzechy i zioła. Potem sery – głównie twaróg i górskie oscypki. No i mięsa, ryby, jajka.

Gdzieś w tle pojawił się też temat piw. Mamy ich w Polsce zatrzęsienie i są naprawdę, naprawdę smaczne. Zarówno te popularne, jak portery, lagery i pszeniczne, czy też te przeżywające swój renesans, wymagające bardziej wyrobionego smaku koźlaki, pale ale, stouty. A na wakacje – także piwa smakowe.

Rozmowa ta przypomniała mi nasze gotowanie – tj. moje i Pauliny Wnuk – w piwnej bitwie BeerLovers.pl.

Stworzyliśmy tam piwne racuchy z gruszek

[divider line_type=”No Line” custom_height=”20″]

(Nazwane roboczo brocuchami, i tak już zostało).

Przygrzaliśmy też serowo-piwną zupę z pora

[divider line_type=”No Line” custom_height=”20″]

I tak sobie pomyślałem, że to gotowanie na piwie też może być jakimś wyznacznikiem naszej lokalności. Można w ten sposób ubarwić w zasadzie każdy przepis – od wytrawnych po słodkie – a zachowuje się fenomenalną, bardzo spójną kulturę. Czasy tylko-golonek mijają.

Uczestnicząca w rozmowie Szwedka uniosła kciuka do góry i stwierdziła, że jak tak, to okej, bo wkrótce zamierza odwiedzić Kraków i była ciekawa, co też ją kulinarnego może czekać. Ostatnio coraz więcej. O przecudownie odświeżonym podejściu do tradycji piszą takie blogerki jak Klaudyna Hebda czy Marta Dymek z Jadłonomii.

Trend jest silny i wyczuwalny. Cieszy mnie to, bo uwielbiam różnorodność!

Moimi prywatnymi hitami w kuchni, którą postrzegam jako Polską, są gruszki. Smakują mi o wiele bardziej od jabłek i tak naprawdę mógłbym je dorzucać do wszystkiego, od pizzy po racuchy z piwem. A jaki jest Twój ulubiony składnik?

Możesz dać o nim znać w konkursie BeerLovers.pl, w którym my (tj. ja i Paulina Wnuk) cudowaliśmy przed kamerami, a teraz dzięki Waszym głosom czekają pogodne nagrody… też dla Was :D Klikajcie, wchodźcie, oglądajcie nasze eksperymenty i wybierajcie zwycięską drużynę. Zostało mało czasu – dosłownie ostatnie dni!

[button open_new_tab=”true” color=”extra-color-1″ hover_text_color_override=”#fff” size=”large” url=”http://www.beerlovers.pl/piwna-bitwa” text=”Wchodzę i patrzę, o co chodzi!” color_override=”” image=”fa-beer”]

Ciao,

Andrzej Tucholski

///

PS: Wpis przygotowany we współpracy z BeerLovers.pl. Przy okazji chcę gorąco podziękować ekipie artystyczno-technicznej odpowiedzialnej za przeprowadzenie naszego dnia nagraniowego. Świetnie się razem pracowało! :)

CO TO ZA MIEJSCE?

Cześć! Mam na imię Andrzej. Jestem psychologiem biznesu i strategiem “od skuteczności”, a także pisarzem i scenarzystą.

To jest moja strona domowa. Znajdziesz tu kilkanaście lat tekstów z bloga, sporo aktualnych informacji oraz linki m.in. do podcastu “Przekonajmy się”, książki “I co z tym zrobisz? Rozwiń swoją wysokosprawczość”, książki “Umowy Śmieciowe”, oraz serialu audio “ej, nagrałem ci się”.

INFORMACJA

Żadnej publikowanej przeze mnie treści (blog, youtube, podcast, instagram, newsletter, książki, ebooki itp.) nie można traktować jako profesjonalnej porady psychologicznej. Nie udzielam ich też przez mail czy komunikatory.

W przypadku jakichkolwiek problemów lub potrzeb psychoemocjonalnych, gorąco zachęcam do kontaktu z fachowcem – psychoterapeutą lub psychiatrą. To wspaniali profesjonaliści, z których usług warto korzystać.

© Andrzej Tucholski 2009-2022 Wszelkie prawa zastrzeżone | Projekt strony & wykonanie: Designum.pl | Polityka prywatności i cookies